Ontdek cultuurhistorie & erfgoed in Bergen

Naast dat Bergen bekend staat om zijn kunst en cultuur is er ook een groot aantal historische monumenten aanwezig. Monumenten die je de verhalen vertellen over het dorp en de geschiedenis van Bergen en Bergen aan Zee.


Ruïnekerk

In de elfde eeuw stond er in het huidige dorpscentrum van Bergen een eenvoudige kapel. Halverwege de vijftiende eeuw doorliep dit monument, ondertussen een stenen kerkje, een periode van bloei. Het Mirakel van Bergen had plaatsgevonden in 1422 na een grote overstroming in de Nederlanden. Bergen werd een bedevaartsoort. Tijdens de Opstand raakte het monument echter in verval; een ruïne werd achtergelaten. Deze ruïne werd het symbool van Bergen.

Begin je bezoek aan Bergen bij de unieke Ruïnekerk of ga eens naar één van de evenementen in de kerk. 

Lees hier het volledige verhaal

Midgetgolfbaan 'Merelhof'

Midgetgolf is een leuke activiteit. Tijdens je vakantie of dagje weg. Met of zonder kinderen. Maar wist je dat in Bergen een van de oudste midgetgolfbanen van Nederland te vinden is? Je kunt bij de ‘Merelhof’ nog op de originele banen met gravel spelen. Sla jij een ‘hole in one’ op deze groene en historische midgetgolfbaan? 

Lees meer

Het Hof

Het Hof in Bergen is een van de eerste buitenplaatsen in Nederland. Een zomerse verblijfplaats voor rijke stedelingen. Een toevluchtsoord naar het groen en frisselucht. Het bezit van een buitenplaats was naast een goede belegging bovenal een statussymbool. Deze buitenplaats is gebouwd in Frans-classicistische stijl en in geometrisch patroon. Waan jezelf voor het zeventiende eeuwse leven in deze omgeving. 

Lees meer

Park Meerwijk

Park Meerwijk werd aangelegd in 1918 en bebouwd met villa’s in de stijl van de Amsterdamse School. Van de oorspronkelijke 17 panden zijn er 13 gaaf bewaard gebleven. Ook de aankleding met groen en kleine bouwkundige elementen is grotendeels nog origineel, zoals de bruggetjes over de Broekbeek, een duinrel die het terrein doorsnijdt.

Lees meer

Vredeskerkje

Het Vredeskerkje in Bergen aan Zee vormt al vanaf de oprichting in 1918 het religieuze-, maatschappelijke- en culturele middelpunt van het dorp. Gelegen in een beschermd natuurgebied vormt het een geliefde locatie voor het sluiten van huwelijken, maar ook voor het houden van uitvaartceremonies. De laatste jaren is het kerkje tevens een belangrijk concertpodium voor de omgeving van Bergen geworden.

Lees meer

In kunstenaarsdorp Bergen kijk je je ogen uit...

Hieronder vind je het volledige overzicht van cultuurhistorie en erfgoed.